Alkoholfüggőség

Alkoholfüggőség:
A Félúton Alapítvány célja, hogy hatékony szolgáltatást biztosítson az alkoholfüggőknek és családjuknak, - ambuláns és bennlakásos formában. Az alkoholfüggőség közvetlenül hat az egyénre és az egyénen keresztül a családra. Ezért az alkoholizmus családi betegség.
 
.A Félút Centrum olyan tervezett és folyamatos klinikai szolgáltatást nyújt az alkoholfüggőség kezelése terén, ami az egyén egészségügyi és szociális szükségleteihez igazodik, s amelyben lehetőség nyílik a sikeres felépülésre

Az alkoholfüggőségben élő személy szenvedélyesen (kontrollvesztéssel) használja az alkoholt érzelmeinek megéléshez, elviseléséhez, megváltoztatásához. Kevesen tudják, hogy a szenvedélybetegségben élő személy, sokat szenved a betegségének következményeitől.

A Félúton Alapítvány ötlete egy vidéki kórházban tett látogatás alkalmával merült fel két akkor már több éve józan alkoholistában. A látogatás, melynek során beszámoltak a betegeknek és az orvosoknak saját józan tapasztalataikról, egyikükben felelevenítette saját, kórházban tett próbálkozását a kijózanodásra. Később a kertben sétálva benyomásaikról beszélgettek. Megálmodtak egy olyan intézetet, mely barátságos, családias légkört áraszt magából, mely emberközeli, a szenvedélyt betegségként kezeli, a beteget megérti és támogatja. Ahol az érzéseket nem elnyomják gyógyszerekkel, hanem felszínre hozzák és segítik átélni azokat.