Neurofeedback tréning

Alapítványunk a hazai és nemzetközi eredmények ismeretében 2016 májusától alkalmazza a Félút Centrum – Szenvedélybetegek Integrált Intézménye – komplex rehabilitációs programjának részeként (Minnesota Modell) a neurofeedback tréninget. Célunk, hogy olyan terápiás eljárással egészítsük ki a jelenlegi rehabilitációs programunkat, amely hatékony segítséget nyújt a visszaesés megelőzésében.

Távlati célunk, hogy az itt nyert tapasztalatunkkal növeljük a függőség korai felismerhetőségét (gyermekek, tinédzserek körében), és szükség esetén megfelelő szakmai válaszokkal (foglalkozás, tréning, terápia) csökkentsük a függőség kialakulásának kockázatát.

De mi is az a neurofeedback?

A neurofeedback az agyi aktivitás mérésén és az agyhullámok optimális szintre történő hangolásán keresztül fejti ki a hatását. A koncentrált figyelem egy olyan állapot, amikor az ember képes a környezet ingereit befogadni, és azokra megfelelően reagálni. Ez az állapot egy tudatos jelenlétet kíván az emberektől; olyan belső nyugalmat, amelynek során képes erőlködés nélkül koncentrálni. Az agyi aktivitás optimális szintre hangolásánál a cél az, hogy képesek legyünk a figyelmünket szándékosan és tudatosan irányítani. Az éber figyelem fenntartása nem könnyű feladat; kutatások szerint az emberek legnagyobb hányada az idő 48%-ában lép ki a jelenből és kezd álmodozni, vagy koncentrál más dologra, ami elvonja a fókuszt az addigi tevékenység végzéséről.

A módszert leginkább az ADHD-s, figyelemzavarral küzdő és autizmussal élő gyermekek esetében alkalmazzák a mai napig nagy  hatékonysággal. Ugyanakkor felnőtteknek is megfelelő segítséget tud nyújtani, így sikeresen alkalmazzák depresszió, alkoholbetegség és különböző függőségi problémák esetében is.

Az EEG vizsgálatok alapján elmondható, hogy az alkoholbetegség és más addikciók esetén az egyének alacsony alfa és theta, valamint magas highBeta értékeket mutatnak, amely mintázatból arra lehet következtetni, hogy képtelenek relaxált, nyugodt állapotba kerülni. Az alkoholfogyasztás során azonban ezek a hullámok megemelkednek, ezzel segítve a kikapcsolódást. A neurofeedback tréning segít abban, hogy az egyén saját maga legyen képes befolyásolni a tudatállapotait.

Egy 1989-es kutatás során azt vizsgálták, hogy neurofeedback készülékkel végzett alfa-theta tréning milyen hatást gyakorol az alkoholbeteg személyek mentális egészségére. Egy 13 hónappal későbbi utánkövetés során azt találták, hogy az ilyen kezelésben részesült betegek az abban részt nem vevő társaikkal szemben sokkal ritkábban estek vissza, valamint alacsonyabb értéket értek el a Beck Depresszió kérdőíven, tehát kevésbé jelentek meg náluk a depresszív tünetek.

Egy 1978-as kutatás megállapította, hogy azok az alkoholbetegek, akik EEG-biofeedback kezelésben részesültek, alacsonyabb értéket értek el a vonás és állapot szorongást mérő kérdőíven, még 18 hónappal későbbi utánkövetés esetén is.

Schneider és munkatársai (1993) hét, súlyos függőséggel és gyakori visszaeséssel küzdő alkoholbeteg neurofeedbackkel történő kezelése során arra az eredményre jutottak, hogy az önszabályozás képessége egy helyreállítható készség, hét betegből csupán egy személy volt, aki visszaesett.

facebooktwittergoogle_plusfacebooktwittergoogle_plus