Négylábú segítő a Your Selfben

10350992_1230387010312370_5587279899801324928_nFeltétlen elfogadás, törődés, hála, játékosság, kedvesség, öröm, beleérző képesség – aki tartott már állatot, vagy akár csak olykor megszeretgeti valakiét úton-útfélen, az tudja, sokszor váratlan és megható az a szeretetintenzitás, ami általuk megtapasztalható. Aki jól érzi magát, gyakran még jobb kedvre derül, akinek pedig valamiért rossz napja van, talán egy kicsit könnyebb léptekkel megy tovább. Kutatások bizonyítják, hogy maga az állatsimogatás is jótékony hatással van nemcsak a hangulatra, hanem az egészségre is: és akkor még nem beszéltünk azokról a különlegesen kiképzett, segítő négylábúakról, akiket egyre gyakrabban vonnak be a különböző célcsoportokkal végzett terápiás munkába.

A pszichés betegek kezelését folytató Your Self Centrumban 2015 őszétől segíti a kliensek felépülését két önkéntes, Szabó Zsuzsanna (Zsuzska), mesterképzésen végzős pszichológushallgató, és kutyája, Milo.

„Valóra vált egy álmom, hiszen a kutyák iránt érzett szeretetem vegyülhet ilyen formában a segítői tevékenységemmel. A jövőben is elsősorban ezzel a módszerrel szeretném pszichológusi tevékenységemet végezni.”

– meséli Zsuzska, aki a Károli Gáspár Református Egyetem klinikai- és egészségpszichológia szakirányának végzős hallgatója. Már a pszichológia szakra nyert felvétel is nagy öröm volt számára, régóta tudta ugyanis, hogy emberek segítésével szeretne foglalkozni. Mivel karrierjét négylábú kollégájával közösen képzeli el, tanulmányaival párhuzamosan 2014-ben elkezdte a kutyás terápia módszerének elsajátítását.

agilityMilo 4 éves, Yorkshire Terrier kutyus, akinek már pici korában kirajzolódott nyugodt, szeretetteljes jelleme. Zsuzska kezdetektől sok játékkal, szeretettel, ugyanakkor keretek felállításával nevelte: szocializációját azóta is azzal segíti, hogy szinte mindenhová magával viszi. Milo 6 hónapos korától képződik, ekkor kezdte a kutyaiskolát, hogy fajtársai közelségét is megszokja és megtanulja az alapengedelmességi feladatokat. Jelenleg terápiás kutya-kiképzését végzi.

A Félúton Alapítvány intézményében tavaly szeptemberben debütált a páros, Zsuzska azóta hetente tart kutyás foglalkozásokat a klienseknek. Milo magát adja: szeret játszani, ölben lenni, hízeleg egy kis simogatásért, pár jutalomfalatért pedig minden parancsszót teljesít, a körülötte lévők legnagyobb örömére. Önkéntes tevékenységük célja, hogy a kutya szeretetteljes karaktere, játékossága mások javulását szolgálja.

374552_293017720854660_9177319117479097095_n „A csoporton a kutya aktivitásán keresztül, a vele való kapcsolatteremtés által igyekszünk a kliensek személyiségét, empátiás készségét, érzelmi életük minőségét fejleszteni. A közös játékok vidám hangulata, a kutyus simogatása, jelenléte színesíti a közösség mindennapjait, oldja az intézmény lakóinak szorongását, az állapotukból fakadó problémákat pedig kis időre elfeledeti.”

facebooktwittergoogle_plusfacebooktwittergoogle_plus