Megoldásközpontú szociális tanácsadás

Hogy is zajlik egy konzultáció kliens és segítő között a szociális szférában? A szakember általában arra kéri a hozzá fordulót, minél részletesebben számoljon be a problémáról, amivel küzd és mindenről, ami szerinte ahhoz kapcsolódik. Ez természetes is, hiszen fontos számára a helyzet minél alaposabb megismerése. Ha azonban hosszú távon arra rendezkedik be, hogy a kliens patológiájára, problémakategóriájára és annak elemzésére koncentráljon, észrevétlenül problémafókuszúvá válik a segítői kapcsolat, a segített pedig azt az „üzenetet” kapja, hogy diszfunkcionálisan működik, a körülmények áldozata.

Minden segítőnek az a célja, hogy a kliens képessé váljon arra, hogy termékeny, kielégítő életet éljen, amivel elégedett lehet. Egy ilyen alapállásból azonban sokkal nehezebb megtalálni az ehhez vezető utakat, erőforrásokat. A képzésen elsajátított megoldásközpontú módszer segítségével új alapokra helyezzük, a következő alapelvek mentén építjük fel újra a segítői kapcsolatot:

  • Akármilyen küzdelmes is a kliens élete, akármilyen problémák nehezítik is azt, megvannak benne az erőforrások életminősége javítására. A szakember célja ezek azonosítása és visszajelzése.
  • Fokozza a kliens motivációját, ha következetesen a feltárt erőforrásokon van a hangsúly.
  • Kliens és segítője között a kapcsolat kölcsönös együttműködésen alapszik: nem a szakértőé az utolsó szó abban, hogy a kliens mit gondol maga számára a legjobbnak.
  • A kliens kompetenciájára koncentrálás megóvja a segítőt attól, hogy megítélje (sokszor tévesen) a kliens nehézségeit, ehelyett annak meglátására készteti, hogyan kezeli, éli túl a legkilátástalanabb helyzeteket is.
  • A legnehezebb helyzet, környezet is tartogat lehetőségeket.

A megoldásépítés lényege tehát, hogy a szakember a kliens referenciakeretében maradva támogatja őt a változásban. A képzés során a megoldás fókuszú ülések részletes menetét, módszerét sajátítják el a felnőttképzésben résztvevők: olyan stratégiákkal lesznek gazdagabbak, ami a legnehezebb helyzetekben is segítségükre lehet.

A képzést elsősorban azoknak ajánljuk, akik

  • halmozottan problémás, kilátástalan helyzetben lévő kliensekkel,
  • párkapcsolati problémákkal küzdőkkel,
  • serdülőkkel, fiatalokkal,
  • szenvedélybetegekkel

dolgoznak, és hatékonyabban szeretnék őket segíteni, támogatni.

Engedélyezett képzéseink indulásának időpontjáról időben tájékoztatást teszünk közzé honlapunk Felnőttképzés menüpontjában.