Aha-élmény OH-kártyával

Előfordult már veled, hogy egy szokatlanul éles pillanatban összeállt előtted a kép, és hirtelen tisztán láttad, mi a problémád, mivel van dolgod? Esetleg egy külső inger, esemény, mondatfoszlány indított el benned egy saját életeddel kapcsolatos felismerést?

salalal

Palettánk nem olyan régen egy olyan asszociációs módszerrel gazdagodott, amely hasonló megélésekhez vezethet: segít ránézni azokra a problémáidra, elakadásaidra, életed azon területeire, amelyekkel érdemes még foglalkozni, akár csoportos, akár egyéni beszélgetés keretein belül. Használata során saját erőforrásaiddal, emlékeiddel, gondolataiddal, problémáiddal dolgozol. Ha elakadsz, segítő kérdések támogatnak.

Az OH-kártya egy kanadai festő és egy német pszichoterapeuta közös munkájával létrehozott, projektív, önismereti, terápiás kártya. Két pakliból áll, az egyiken képeket (festményeket), a másikon pedig egy üres keretet láthatsz, amit egy-egy szó szegélyez. A két kártyát általában együtt szokták használni a terápiás üléseken vagy csoportokon. Míg a kép a bal, a szó a jobb agyféltekét indítja be, így jöhetnek létre a színesebbnél színesebb asszociációk. A kép és a szó együtt alkotják a hívóingert, ami a saját életeddel kapcsolatos élmények, történések emlékeit ébreszti fel.

A Félúton Alapítvány három intézményéből – az Orczy Klubból, a Félút Centrumból és Your Self Centrumból két-két segítő vett részt azon a képzésen, ahol az OH-kártya sokoldalú felhasználását sajátíthatták el a terápiás munkában. Így olyan pszichológiai módszert tudunk bemutatni intézményeinkben, amely nagyon színesen, izgalmasan segít közelebb kerülni önmagadhoz, azokhoz a benned lévő válaszokhoz, amik még hiányoznak a kérdéseid mellé.

facebooktwittergoogle_plusfacebooktwittergoogle_plus